karrier zsákutca

Mit tegyél, ha zsákutcába kerültél a munkahelyeden?

Még akkor is, ha egy képzett szakértő vagy, aki tudja, hogyan azonosíthatja a problémás munkáltatókat, könnyen előfordulhat, hogy a karrier egy pontján zsákutcába kerülsz.

Miért? Mert a munkakörök folyamatosan változnak, még azután is, hogy elvállaltuk őket. Néha ugyan egy bizonyos pontig van lehetőség a fejlődésre, de a legtöbb helyen ez egy idő után megszakad. Akár azért, mert a szerepköröd kevésbé lényeges, akár a szervezet nem fekteti be a megfelelő erőforrásokat, az eredmény ugyanaz: egy olyan pozícióba ragadsz, amely nem vezet sehová.

Ha nem kaphatsz előléptetést, és nem tanulsz semmi újat, ideje átértékelni a dolgokat, és kilépni a mókuskerékből.

Azonosítsd a problémát!

Nem tudsz megoldani egy problémát, ha nem tudod megnevezni azt. Ezért legelőször gondold át, mi is tart vissza igazán. Ha magával a munkaköröddel van a gond, és azt látod, hogy senki sem távozik a cégtől, illetve vállalat sem tervez új pozíciókat létrehozni, akkor könnyen előfordulhat, hogy ki kell lépned ahhoz, hogy feljebb léphess.

De mellett még a kiégés is lehet a probléma forrása. Ha felméred a helyzetedet, és rájössz, hogy vannak még más lehetőségeid is, azonban nem tudsz, vagy nem akarsz élni velük, akkor biztos lehetsz benne, hogy a lelkesedésed bizony megkopott.

Tanulj új készségeket!

Fennállhat annak a lehetősége is, hogy amiatt nem tudsz előrelépni, mert nem vagy elég képzett arra a bizonyos pozícióra. Ebben az esetben az a cél, hogy mérd fel alaposan a készségeidet, és pótold azokat, amelyek hiányoznak. Egy tanfolyam elvégzése vagy egy új bizonyítvány megszerzése a következő szintre emelhet.

Amennyiben önmagadtól ezeket nem tudod fizetni, akkor érdemes lehet a jelenlegi munkáltatódhoz fordulni. Ha ő úgy gondolja, hogy az az elsajátított tudás hasznosnak bizonyul a szervezetben, akkor juttatás formájában fedezheti a költségek egy részét.

Végül tedd rendbe az önéletrajzodat!

A karrierválság egyáltalán nem jó mulatság, de ezek az átmeneti zsákutcák jó emlékeztetők arra, hogy soha nem dőlhetsz hátra. Bármennyire is szereted a munkánkat, vagy teljesítesz kiválóan, előállhat olyan helyzet, amikor elbocsátanak vagy elengednek. Ilyenkor pedig az embernek elég a baja, nem hiányzik még az is, hogy az önéletrajz frissítésén kelljen aggódni.

A legjobb tehát, ha a CV-d mindig naprakész. Győződj meg róla, hogy tükrözi-e a jelenlegi tapasztalatodat és szakértelmedet, és kiemeli-e azokat a tulajdonságokat, amelyek jelenleg a legvonzóbbak a HR vezetők számára!