Jelek, hogy terápiára van szükségünk

“Neked terápiára van szükséged.” – ezt a frázist túl gyakran használjuk sértésként vagy akár rossz viccként. Hozzávágjuk a partnerünk fejéhez, mert mérgesek vagyunk rá, vagy megírjuk annak a névtelen személynek a Facebookon, akivel nem értünk egyet. Ennek a megbélyegző tévhitnek köszönhetően pedig azt vettük észre, hogy sokan nem is tudják, milyen okok miatt is érdemes terápiára járni.

Leginkább három nézet alakult ki az emberekben. Az egyik, hogy teljes mértékben az adott személy megítélésén alapul, felkeres-e egy pszichológust vagy sem. De nagyon sokan gondolkodnak úgy, hogy egyáltalán nincsen szükségük terápiára, mert ott vannak a szeretteik, akikkel tudnak beszélni. A harmadik csoportot pedig azok a személyek alkotják, akik úgy gondolják, hogy a pszichológusnál tett látogatás csak extrém körülményekre van fenntartva.

Annak érdekében, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, felsorolunk ebben a cikkben néhány olyan intőjelet, amellyel kapcsolatban a legtöbb pszichológus már javasolja a terápiát.

Képtelenek vagyunk irányítani az érzelmeinket

Mindenkinek vannak olyan pillanatai, amikor szomorú, dühös vagy ingerlékeny, és ez teljesen normális. Ha azonban gyakran tapasztaljuk azt, hogy túlcsordulnak az érzelmeink, és egyáltalán nem tudjuk őket kontrollálni vagy kezelni, akkor bizony csak egy pszichológus segíthet. Megmutatja, hogy hogyan is birkózhatunk meg ezzel az érzelmi cunamival, amelynek köszönhetően megelőzhetővé válnak a kiváltó helyzetek.

Változások az alvási szokásokban

A mentális egészségügyi problémákkal küzdők sokszor nehezen tudnak elaludni, túl korán ébrednek, vagy többször felriadnak az éjszaka folyamán. Így kevesebb időt töltenek a mély alvási szakaszokban, ami megnehezíti a szervezet regenerálódását, és ennek köszönhetően a mentális betegségek tüneteivel is nehezebben tudnak megbirkózni. Ezt az ördögi kört egy kört csak egy pszichológus tudja megtörni.

Kivonjuk magunkat a társadalmi interakciók alól

Az a személy, aki depresszióban vagy túlzott szorongásban szenved, nagy ívben elkerül mindenféle szociális interakciót. Ennek a legfőbb oka az érzelmek irányításának képtelensége, valamint a másokhoz való kapcsolódásban tapasztalt nehézségek.

Ne féljünk segítséget kérni!

Mentálhigiénés problémák esetén segítséget kérni nem szégyen. Forduljunk egy képzett pszichológushoz, aki egy átfogó értékelés alapján segíthet meghatározni számunkra a legjobb kezelést!