írott kő

Az Elő-Alpok rejtett gyöngyszeme

Kőszeg és környéke nem csak szemet gyönyörködtető, de rendkívül izgalmas is egyben. Jó borok, kultúra és barangolásra alkalmas környezet – megvan minden, amire egy tartalmas pihenés eltöltéséhez szükség van.

Jurisics-vár

Kőszeg kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik a napjainkban már teljesen felújított, több kiállításnak is helyet adó Jurisics-vár, amely a nevét a legismertebb kapitánya után kapta.

Jurisics Miklós a mintegy ezerfőnyi, kisebb részben katonákból, de inkább a bemenekült környékbeli jobbágyokból szervezett védőseregével 1532-ben megvédte a várost az oszmán haderővel szemben, és ezzel megakadályozták Nyugat-Magyarország és Bécs meghódítását.

A várvédők emlékére egyébként minden nap 11-kor kondítják meg a harangokat. Azért ebben az időpontban, mert az ostrom ideje alatt ekkor hagyta el az utolsó török katona a várat.

Fő tér

A kőszegi Fő tér maga is egy látványosság, de nagyon sok izgalmas épületet is találhatunk itt. Például a Jézus Szíve plébániát, amely nem csupán az 57 méter magas tornyával emelkedik ki, hanem a belső kialakításával is. A csodaszép díszítőfestés, az aprólékos munkával elkészült oltárok és az orgona egyszerűen lenyűgöző, de az egész hangulatot a színes üvegablakok fényhatása fogja egységbe

A fő tértől pedig nem messze található Magyarország egyik legszebb tere, a Jurisics tér, amely szerkezetében még őrzi az középkori eredetét, de mai arculata inkább már barokk.

Kirándulás a Kőszegi-hegységben

A környéken azonban nemcsak az Óváros a kiemelendő, érdemes egy hosszabb sétát tenni a Kőszegi-hegységben is, ahol erdős, mohás sziklákkal teli ösvényeken, ősszel pedig gesztenye szőnyegen haladhatunk végig.

Talán az egyik legjelentősebb látnivaló ezen a területen az Írott-kő, amelynek a tetején elhelyezett kilátóról gyönyörködhetünk Ausztria tájaiban és hazánk lankáiban egyaránt. Ha tisztább az idő, akkor akár a Schneeberget és a Raxot, de a szerényebb magasságú Hohe Wand sziklafalait és a Kamniki-Alpok jégfaragta csúcsait is kifürkészhetjük.

Végezetül pedig meg kell még említenünk az Óházi kilátót is, amely az 1000-1300. között álló Felsővár maradványaira épült. Továbbá a közelben van még a a rőtfalvi völgykatlanban fakadó Hétforrás is, amely egykor kristálytiszta vízzel látta el a az Ó- és a Felsővárat.