Miért érdemes csírát fogyasztani a mindennapok során?

Az egészségesebb döntések meghozatala létfontosságú szerepet játszik a fitnesz céljainak elérésében. Ezek közé tartozik a megfelelő tápanyagok és vitaminok hozzáadása az étrendhez, amelyek közül az egyik legfontosabb talán a fehérje. Ez segít ugyanis helyreállítani az izmokat és fenntartani az egészséges testsúlyt.

A legjobb forrásai pedig a tojás, a csirke, a hal és a sovány tejtermékek. De ebből a felsorolásból nem hagyhatjuk ki a csírákat sem, amelyek körülbelül 3-4 nap csíráztatás után akár 10-szer több tápanyagot is tartalmazhatnak, mint a kifejlett zöldségek. Arról nem is beszélve, hogy szénhidrátot és zsírt alig találni bennük. Ezeket a tápanyagokat ugyanis a a magnövény feldolgozza a csírázás során.

A fogyasztásukra többféle lehetőség is van. Elfogyaszthatjuk őket nyersen, beletehetjük őket salátákba és szendvicsekbe, de a sós mártogatósok ízvilágát is remekül feldobják. Arról nem is beszélve, hogy rendkívül dekoratívak.

A csíráztatás menete

Bár a csíráztatás során szükség van némi pepecselésre, de a végeredmény nagyon megéri a nagyobb odafigyelést. A folyamat megkezdéséhez először is öblítsük le a magokat. Azt, hogy ezt hányszor kell megismételni, típusonként eltérhet, de általában az a legjobb, ha egy éjszakára beáztatjuk őket. Ezután le kell önteni róluk a vizet, és átöblíteni őket még egyszer, amelyet már egy csíráztatásra alkalmas edényben is véghez vihetünk.

Majd biztosítanunk kell a szobahőmérsékletet és a fényszegény környezetet, valamint a magokat minimum napi kétszer át kell öblítenünk. 3-5 nap elteltével pedig az erőfeszítéseink meghozzák a gyümölcsüket.

Most, hogy már megismertük a csíráztatás menetét, a cikk végén szeretnénk megosztani a mi egyik kedvenc receptünket, ami nem más, mint a füstölt lazactatáros pirítós a tetején brokkoli csírával.

Elkészítés menete

Vágjunk fel 10 dkg lazacot, 3 szál zöldhagymát, valamint 1 ág kaprot és petrezselymet apró darabokra, és ezt keverjük össze egy marék brokkoli csírával. De arra azért ügyeljünk, hogy egy keveset azért hagyjunk a díszítéshez is! Majd adjunk ehhez a keverékhez egy teáskanál mézes mustárt, egy kis citromlevet, és egy kevés őrölt tarkaborsot. Végül pedig a tálalás előtt tegyük legalább egy órára a hűtőbe, hogy elősegítsük az ízek összeérését.

Miután letelt ez az időtartam, készítsünk néhány pirítóst, és kenjük meg a pástétommal! Mindezt pedig koronázzuk meg a maradék brokkoli csírával!