Hogyan válaszd ki a legjobb szivattyút a kertedbe?

Amikor a kerted gondozásáról van szó, számos tényezőt figyelembe kell venni, amelyek közül egyértelműen a megfelelő vízellátás biztosítása a legfontosabb. Ezt pedig leginkább egy kerti szivattyú telepítésével tudod elérni, amelynek kiválasztását nagyban megnehezíti az tényező, hogy számtalan formában kapható.

Emiatt is gondoltuk úgy, hogy az alábbi cikkünkben összefoglaljuk, mi az a néhány szempont, amelyet figyelembe kell venni a választásnál.

Mielőtt belevágnánk, nézzük meg, hogy milyen szivattyúk is kaphatóak!

Kerti öntöző, búvár-, házi vízellátó és szennyvízszivattyú – ezek azok a kategóriák, amelyek általában felmerülhetnek. Mindegyik különféle célra ideális, sokszor azonban, ha a helyzet úgy hozza, akkor akár többféle kivitelre is szükség lehet egy időben.

A kerti öntöző szivattyú a nevéből adódóan leginkább öntözésre szolgál, de akkor is nagyon hasznos tud lenni, ha például tavaszi esőzések miatt meg kell szabadulni a pincébe befolyt víztől. De ilyen esetben kincset érhet egy egy szennyvízszivattyú is. Bár ez utóbbi elsősorban nem erre való, de képes a vízben lebegő apróbb szennyeződések szállítására is, ezért olyan széles körű a felhasználása.

Milyenek a kerted víznyerőhelyének tulajdonságai?

Víznyerőhelynek nevezhetünk például egy fúrt vagy egy ásott kutat, de ide tartozhat még akár egy kerti tó is. Ahhoz, hogy ezekhez a leginkább megfelelő szivattyút találd meg, először fontos figyelembe venned azt, hogy hol van a nyugalmi és üzemi vízszintjük. Az előbbi azt a földfelszínétől mért vízmagasságot jelöli, ahol beáll a vízszint, amennyiben nem történik vízkivétel. Míg az utóbbi azt a szintet takarja, amelynél bizonyos mennyiségű víz szivattyúzása során beáll a vízszint.

Továbbá fontos tulajdonság lehet az is, hogy mennyi az adott víznyerőhely maximális vízhozama. Ha ugyanis ezt túlléped, akkor könnyedén előfordulhat, hogy túlzott sebességgel folyik majd a víz, ami egyéb hordalékot is hoz majd magával. Ebből pedig a legtöbb szivattyú a nagyobb mennyiséget már nem tolerálja. A határérték 50 g/m³-nál mozog. Ha ezt túlhaladod, azzal nagyban a szivattyú tönkremenetelét kockáztatod.

Céljaidnak megfelelő vízmennyiség és nyomás

Végül fontos lehet még a céljaidnak megfelelő vízmennyiség és nyomás meghatározása. A veteményes öntözéséhez szakemberek általában 20-30 liter per perc teljesítményű kerti szivattyút szoktak javasolni, amely körülbelül 2-2,5 bar nyomással dolgozik. Ezt azonban nagyban befolyásolja az is, hogy mekkora a kerted alapterülete. Amennyiben nagyobb, akkor érdemes egy nagyobb vízhozamú modellt választani. De ugyanez érvényes a kiépített öntözőrendszerek esetében is.