Hogyan készíti fel a sportolás a gyereket a “valóvilágra”?

A sport nem csak annak jelenti remek módját, hogy fejleszd a gyermekeid fizikai erőnlétét, hanem számos pszichológiai előnnyel is jár, és fontos életkészségekre is megtanítja őket, amelyeket lent részletesebben is kifejtünk.

Csapatmunka

Az együttműködés olyan készség, amelyre gyermekednek egész életében szüksége lesz. Amikor belép a munkahelyére, vagy házas lesz, tudnia kell, hogyan kössön kompromisszumot, delegáljon, vegye át az irányítást, és fogadja a kritikát másoktól. A korábban sportoló gyermekek megfelelő készségeket fejlesztenek ki a csapattársaikkal a közös cél elérése érdekében, miközben a saját személyes céljaiért dolgozik.

Egészséges versenyszellem

Azáltal, hogy a gyermekeid veszteséget élnek át, és ki vannak téve más, náluk jobb sportolóknak, egészséges hozzáállást alakul ki bennük a versenyhelyzetekhez. Szülőként bátorítanod kell őket, hogy a veszteségeiket használják fel motivációként a fejlődésre, és tekintsék a náluk jobbakat példaként arra vonatkozóan, hogy hová fejlődhetnek még. Ezek a leckék pedig nagyon sok esetben lesznek hasznosak majd a felnőtté válás során. 

Szociális készségek

Sportolás során a gyermekeid sokféle olyan személyiségtípussal találkoznak, amelyekkel egyébként nem tudtak volna. Ez a készség pedig különösen fontos a mai világban, ahol a technológia befolyásolja a kicsik által eltöltött időt, és még inkább visszatartja őket a személyes interakciótól, mint valaha. A sportoló gyerekek megtanulják, hogyan jöjjenek ki más személyiségekkel, és hogyan alkalmazkodjanak másokhoz a konfliktusok megoldása, a közös célok elérése és a hatékony kommunikáció érdekében.

Reméljük, hogy a fentebb leírtak téged is meggyőztek arról, hogy miért is érdemes a gyermekeidet sportolásra ösztönözni.