Ezért nem hagy a macskánk aludni minket

Miaú! Napközben ez az édes üdvözlet egyszerűen megmelengeti a szívünket, de hajnali 4:30-kor már nem találjuk olyan elbűvölőnek. Köztudott, hogy a macskák éjszakai lények. Abban a pillanatban, amikor lekapcsoljuk a villanyt, rögtön nekilátnak a ház körüli sprintelésnek. Eközben pedig gyakran rendületlenül nyávognak, ami általában arra utal, hogy éhesek, unatkoznak, magányosak, vagy egyszerűen csak ki akarnak menni a szabadba. 

Hogyan akadályozhatjuk meg, hogy a macskánk felébresszen minket?

Ha azt tapasztaljuk, hogy a macskánk nyugtalanul sétál rajtunk, vagy kapar az ajtónál, jó eséllyel játszani akar. Ez azonban könnyen orvosolható azzal, ha lefekvés előtt egy órával játszunk vele egy kicsit. Amennyiben pedig ezt minden este megtesszük, akkor az szokássá válik, és a macskánk tudni fogja, hogy a játékidő letelte után ideje aludni.

Abban az esetben viszont, ha arra ébredünk, hogy a fejünkön hever, akkor nagy az esélye annak, hogy a figyelmünkre ácsingózik. Ez főként akkor szokott előfordulni, ha az idő nagy részét nem otthon töltjük. Ezért minden gazdinak azt javasoljuk, hogy iktasson be egy kis minőségi “ölelkezési időt” minden napra. 

Ha pedig az éhség játszik közre az éjszakai nyávogásban, akkor érdemes lehet egy automatikus etető bevezetésén elgondolkodni. Tudni kell ugyanis, hogy a macskák gyomra nagyon kicsi, körülbelül akkora, mint egy pingponglabda. Így, ha több mint 8 óra telik el az étkezések között, akkor valószínűleg hajnalra már megéheznek, és pontosan tudják, hogy addig nem kapnak enni, amíg fel nem kelünk. Szóval mindaddig nyávogni fognak, amíg ki nem ugrasztanak minket az ágyból.

Ha a fenti trükkök közül egyik sem válik be

Ha semmilyen módszer sem működik, akkor bizony nagy a valószínűsége annak, hogy a folyamatos éjszakai nyávogás mögött egészségügyi probléma áll – lehet például pajzsmirigy túlműködés, magas vérnyomás vagy akár cukorbetegség is. Így nincs más hátra, mint felkeresni az állatorvost!