Ezért kell nyitott szemmel járni a műszaki átadás ellenőrzés során

Számos olyan rémtörténetről lehet olvasni a közösségi médiában és az interneten az új lakások kivitelezéssel kapcsolatban, amelyben azt taglalják, hogy a beköltözés után derült fény olyan problémákra, mint például a rossz szigetelés, a falak vizesedése, a nem megfelelően elhelyezett vezetékrendszer, amelyeknél utólagosan már nehéz felelősségre vonni a kivitelezőt. 

Ha netalántán mégis sikerül, és vállalja a garanciális javítást, akkor is kerülhetünk szorult helyzetbe, mivel hiába van törvényileg és a szerződés által kötelezve, a munkálatok kivitelezését akár hosszú hónapokig is elhúzhatja. Az pedig valószínűleg egyikünknek sem hiányzik, hogy folyamatosan a mesterember nyakára kelljen járni.

Ezért is kell nyitva tartanunk a szemünket a műszaki átadás ellenőrzés során, amely lehetőséget ad arra, hogy a beköltözés előtt a kivitelezővel közösen körbejárjuk az épületet, és felmérjük az esetleges hiányosságokat. 

Mire érdemes odafigyelni?

A legelső dolog, amelyre fontos odafigyelni, hogy a bejárati ajtó megfelelően lett-e beállítva. Itt leginkább arra gondolunk, hogy az ajtókeret és az ajtó között található-e rés, vagy az ajtó minden gond nélkül becsukható-e.

Ezt követően érdemes megvizsgálni a burkolatokat is. Ehhez viszont szükség lesz egy seprűre is, hiszen a kivitelezés során rengeteg por és egyéb szennyeződés rakódik le, amelyek megnehezítik az esetleges hibák felfedezését. Ebben az esetben főként a melegburkolat illesztéseire és a nyikorgására, a hideg burkolat látható sérüléseire, valamint a fuga színére érdemes odafigyelni.

Ezenkívül fontos lehet még az elektromosság ellenőrzése is, amely magában foglalja annak a lecsekkolását, hogy műkődnek és megfelelően vannak-e rögzítve a konnektorok, a kapcsolók nem akadnak-e, valamint a koax kábel és az optikai szál megfelelő irányból érkezik-e. Végül, de nem utolsó sorban javasolt még a falak vízszintességének, a lefolyók és a csaptelepek megfelelő működésének, valamint a nyomásnak az ellenőrzése is.

Apropó, nem szabad megfeledkeznünk az alapterület leméréséről sem!

Szintén a leggyakoribb hiányosságok között szokott szerepelni az is, hogy a lakás alapterülete eltér a szerződésben foglaltaktól. Ezért a műszaki átadás ellenőrzés során erre is érdemes odafigyelnünk. Abban az esetben pedig, ha az eltérés a megengedett tűréshatáron (1-3%) kívülre esik, akkor megtagadhatjuk az átvételt.