sliced strawberries banana and blackberries

3+1 egészséges gyümölcs, amit érdemes fogyasztani

A gyümölcs az egészséges táplálkozásunk fontos részét képezik, ezért érdemes a hét minden napján fogyasztani, természetesen ezt is mértékkel. A gyümölcsök gazdag vitamin-, ásványianyag- és rostforrás miatt fogyasszuk. Ezenkívül természetesen antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek harcba szállnak a szabad gyökök ellen, amelyek sejtkárosodást okoznak a szervezetben.

A gyümölcsöket általában nyersen fogyasztják, de főzve vagy levüket is elkészíthetjük. Sokféle gyümölcsöt fogyaszthatunk, hogy megkapjuk a napi rostforrásunkat, vitaminanyagunkat.

Alma

Egészsége érdekében fontos, hogy változatosan étkezzen. A rendszeres almaevés C-vitaminnal, rostokkal és egyéb tápanyagokkal látja el Önt.

Az alma jó vitamin- és ásványianyag-forrás. Magas a C-vitamin tartalma, ami jót tesz az immunrendszernek. Az alma káliumot is tartalmaz, amely segít a vérnyomás szabályozásában és a szív egészségének megőrzésében. Rostot, folsavat és egyéb tápanyagokat is biztosítanak, amelyek segítenek csökkenteni a szívbetegségek és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.

Sokan nincsenek tisztában vele, de érdemes együtt fogyasztani a héjával ahhoz, hogy a legtöbbet tegyük az egészségünkért.

Eper

Az eper egy olyan gyümölcsfajta, amely gazdag antioxidánsokban, illetve az egyik legegészségesebb gyümölcs. Nagymennyiségű antioxidánst és vitamint tartalmaz. Ezenkívül számos jótékony hatása van az egészségre. Tele vannak C-vitaminnal, antioxidánssal és segít megvédeni a sejteket a károsodástól.

Folátot is tartalmaz, amely segít megelőzni a születési rendellenességeket is (NTD). A folsav segít megelőzni a szívbetegségeket, a vastagbélrákot és a csontritkulást. Az eper emellett alacsony kalóriatartalmú, így része lehet az egészséges étrendnek, ha fogyni vagy egyszerűen csak egészségesen szeretne maradni.

Gránátalma

A gránátalmában található antioxidánsok és polifeonolok rengeteg betegség és stressz leküzdésében szerepet játszanak. Kutatások bizonyítják, hogy érdemes elfogyasztanunk a magokkal együtt, hiszen kiváló rostforrás a szervezetünk számára. Viszonylag magas szénhidráttartalma van a gyümölcscukor miatt, de emelett átlagosan egy gránátalma 11 g rostot, több mint 600 mg káliumot, 25 mg kalciumot és szintén 25 mg C-vitamint tartalmaz. Kiváló superfood gyümölcs, így az egészséges táplálkozás pillére.

Nem mehetünk el amellet sem, hogy gyulladáscsökkentő hatásai is, illetve segít megelőzni az agyi megbetegedések kialakulását is, mint például: Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kórt is. Ha inkább főznénk vele, érdemes rizs alapú ételekhez keverni vagy akár gyümölcslevet préselni is.

+1 Áfonya

Az áfonya szintén egy olyan gyümölcs, ami jótékony hatással lehet a szervezetünkre, egészségünkre. Főleg a fekete áfonya fogyasztása segít megelőzni a szívbetegségeket, rákot és az érelmeszesedést is a gyümölcsben lévő antioxidánsoknak köszönhetően. Ezenkívül a következő vitaminok találhatóak meg benne: kalcium, kálium, C-vitamin. Mivel sokáig nem eltartható, érdemes fagyasztott állapotában is felhasználó, nagyon könnyen készíthetünk belőle reggelit. Összekeverhetjük egy kis joghurttal, készíthetünk turmixot vagy a granola mellé is keverhetjük.