Choose your language:
H-1012 Budapest, Márvány u. 6. +36 (1) 6000 001

Történet

A Márvány utca híres vendéglője a Krisztinaváros egyik legnépszerűbb szórakozó helyeként tartották számon. Elhelyezését tekintve a Budai Vár közelében, a történelmi Buda közepén foglal helyet. Történetét egészen 1793-ig vezethetjük vissza, amikor is ez a városrész - korábban itt lévő egyetemi botanikus kert parcellázása után - kezdett kiépülni.

Ezt a kocsmát bizonyos Böhm József, érdemes budai szőlősgazda alapította, s első vendégül lánya násznépét fogadta a kapu alatt. Állt a lagzi napokig. Mikor aztán napok múlva a vendégsereg az utcán álló kocsihoz kísérte az ifjú párt, a csipkeruhás, fehér tüllös ifjú asszonyka ugyanis az izgalomtól elájult a ház kapujában; holtra vált színnel, sápadt arccal emelte ölbe férje. Úgy látszott mintha élettelen volna. A kapu előtt ácsorgó, őgyelgő sokaságból megszólalt valaki: Nini! Márvánnyá vált a menyasszony! A jelenettől fogva a nép száján terjedt el a kocsma neve.

Az idők során sok jeles vendég megfordult, köztük a "legnagyobb magyarként" ismert Gróf Széchenyi István és kedvese Seilern-Anspang Crescence grófnő, akik 1836. február 4-én a krisztinavárosi templomban keltek egybe és onnan a Márványmenyasszony Étterembe mentek az esküvői mulatságra. Az 1920-1930-as években gyakran itt vacsoráztak a Budai Színkör művészei Honthy Hanna és kollégái, gyakran volt vendég Móricz Zsigmond és Kosztolányi Dezső is. Kiemelhető érdekesség, hogy 1870-ben a Márvány utca éttermünkről kapta a nevét.

Ma elmondható, hogy a Márványmenyasszony Budapest legrégebbi étterme, amely nyitása óta szünet nélkül működik. Az utcafrontról nem is sejthető mi fogadja a vendéget; hatalmas, hangulatos, gesztenyefákkal árnyékolt kerthelyiség, ódón borospince, reneszánsz különterem, magyaros folklór terem, művésztanya és egy föld alá rejtett klubhelyiség.

Többszöri felújítás és hozzáépítés után 1997-ben nyerte el mostani megjelenését. Így működik az árnyas vadgesztenyefákkal övezett hatalmas kerthelyiség grillterasszal.

Éttermünk hangulatáért 25 éve Lakatos Miklós prímás és zenekara a felelős.

Az étterem napjainkban étteremként és rendezvényközpontként üzemel, helyet adunk céges rendezvényeknek, koncerteknek, esküvőknek, vacsoráknak, sajtótájékoztatóknak, üzleti ebédeknek. A magyar kultúrát és ízeket kedvelő vendégeinknek és a külföldi látogatók részére folklór programmal (néptánc, ének) összekötött vacsora esteket tartunk. A mai vendéglő a régi Krisztinaváros vendéglátó hagyományait folytatja korszerű körülmények között. Konyhánkról itt, rendezvényhelyszíneinkről itt tudhat meg többet.

2017 szeptemberében éttermünket a Budavári Értéktár részévé választották.

"A sorsomat azonban nem panaszolom
Míg áll Budán az ösz Márvány-menyasszony
Míg iddogálom a szamóca-bólét
Szelíd szárnyával beborít a jólét.
Amíg a sárga-dinnyét szeletelém,
Egy barna kis leányon jár az elmém,
Ö hálistennek nem hagy engem árván,
Mert nem menyasszony, a még kevésbé márvány..."
Heltai Jenö